Det Glamorösa Restaurang livet!
Baksidan av det Glamorösa Restaurang världen!
Nu är de dags att ge lite mer inblick hur restaurang världen fungerar.
Matlagnings program har blivit allt mer populära, vissa kockar har minst sagt kändis status.
Se bara namn som Gordon Ramsay, Jamie Oliver och för att inte glömma Keith Floyd, mannen som startade de hela med tv-kockar.
Sen har vi super kockarna som Ferran Adrià på El Bulli och Heston Blumenthal på Fat Duck som brukar tävla om första platsen på rakningen till världens bästa restaurang. För att inte glömma René Redzepi på Noma i Köpenhamn som nu i år puttade ner dom båda på 2:a respektive 3:e plats.
Kockyrket har alltså fått mer respekt,men så har det inte alltid varit bara se tillbaka 60-70 år bak i tiden då var det inte alls samma status att vara kock, då fick man snällt smyga in bakvägen till restaurangen.
Men vad händer under toppskiktet av dessa super kockar? Många ser säkert på alla tv program som går och tänker jag vill också bli kock. Men det är inte alls så glamoröst som man kan tro. visserligen så börjar den värsta hierarkin dö ut med du måste oftast ändå börja från botten. det ska skalas hundra tals kilo av lök, potatis, rotsaker osv. Och det ska STÄDAS! Det är själv klart väldigt viktigt att det är rent när man jobbar med MAT man vill ju inte att folk ska bli sjuka för att man har dålig hygien på köket. Det är inget fel att städa men den som har tanken på att bli kock ska tänka efter en gång till, tycker jag de är skoj att städa? Jag har jobbat med många olika typer av kockar vissa är mer eller mindre renliga av sig. Vissa tycker det r tråkigt att städa och är lata. Men du blir aldrig någon duktig kock om du inte är duktig att städa! Man måste ha rent och ordning runt sig och allt måste vara i system. Så man kan nog såga att man städar nog 25-50% av tiden i köket. Jobbar du i ett kök som har lunch så städar man ofta av köket noggrant efter lunchen till kvälls vakten. Sedan städar kvälls vakten nogrant av köket efter sin vakt. Sedan är de all städning under arbetstiden du ska hålla arbetsplatsen ren, städa av när du har använt något osv. de blir en j-la massa städande. Sen är de kanske stor städning en gång i veckan och massa olika städrutiner för olika områden och utrustning. På toppen av det hela måste det föras lister på allt så du kan dokumentera för myndighterna vid en ev. kontroll att du har kontroll på din renhåll och hanteringen av livsmedel. Så allt är inte så glamoröst=) Sedan är det arbetstiden jobbar du på en finare restaurang får du räkna på minst 12-16 timmars dagar, kan bli mer! Det har hänt att jag jobbat över 550 timmar på en månad då sover du i snitt 2-4 timmar per natt=) Om du i tillägg har haft oturen att hamna på ett ställe med någon galen köksmästare som skriker och trycker ner dig dagarna i enda så är de kanske inte så skoj. Sedan kommer vi till den dagen du har blivit sjuk. De är inte bara att sjukskriva sig hur som helst. Man ska inte visa sig svag. Det är en konstig mentalitet som är i många restaurang kök du ska aldrig vara sjuk, du ska kunna jobba hur länge som helst och du ska gärna inte äta heller. Det är väll en blandning att man brinner för yrket och sätter gästerna högst och någon konstig matcho kultur. Har ofta hört sägas -jag har inte haft tid att äta på hela dagen! och då snackar vi ett 16 timmars arbetspass. Det sägs inte riktigt som en klagan utan mer som, se vad cool jag är jag kan jobba hur mycke som helst utan att äta något. Är du riktigt sjuk någon gång så får man nästan dåligt samvete pluss att man vet hur de kan snackas i köket. Vad är de för fel på han nu då!?
De finns mycket skoj med att vara kock också, nu kom de kanske mycket negativt på en gång men de är bara för att skildra verkligheten lite=) Kanske lite tråkigt det här inlägget, lite för mycket alvar. Men de är viktigt så vi skapar oss en total bild. Nästa inlägg ska bli skojigare, jag lovar! Rock N Roll!!
Kommentarer
Trackback