Valpenis?
Jag hade en gång en köksmästare som alltid pratade om val sperma och hur valar parar sig, de var lite hans humor. Tillslut var det någon som tog reda på lite info. En blåvals penis kan vara upp till 5 meter lång och väga runt 26kg. När valarna parar sig så tar val hanen sats och brakar rätt in i honan, ofta går penisen av inne i val honan, AJ! Så kan de vara att vara Val! Bara lite nyttigt vetande från ett kök nära dig!



Det Glamorösa Restaurang livet!
Baksidan av det Glamorösa Restaurang världen!
Nu är de dags att ge lite mer inblick hur restaurang världen fungerar.
Matlagnings program har blivit allt mer populära, vissa kockar har minst sagt kändis status.
Se bara namn som Gordon Ramsay, Jamie Oliver och för att inte glömma Keith Floyd, mannen som startade de hela med tv-kockar.
Sen har vi super kockarna som Ferran Adrià på El Bulli och Heston Blumenthal på Fat Duck som brukar tävla om första platsen på rakningen till världens bästa restaurang. För att inte glömma René Redzepi på Noma i Köpenhamn som nu i år puttade ner dom båda på 2:a respektive 3:e plats.
Kockyrket har alltså fått mer respekt,men så har det inte alltid varit bara se tillbaka 60-70 år bak i tiden då var det inte alls samma status att vara kock, då fick man snällt smyga in bakvägen till restaurangen.
Men vad händer under toppskiktet av dessa super kockar? Många ser säkert på alla tv program som går och tänker jag vill också bli kock. Men det är inte alls så glamoröst som man kan tro. visserligen så börjar den värsta hierarkin dö ut med du måste oftast ändå börja från botten. det ska skalas hundra tals kilo av lök, potatis, rotsaker osv. Och det ska STÄDAS! Det är själv klart väldigt viktigt att det är rent när man jobbar med MAT man vill ju inte att folk ska bli sjuka för att man har dålig hygien på köket. Det är inget fel att städa men den som har tanken på att bli kock ska tänka efter en gång till, tycker jag de är skoj att städa? Jag har jobbat med många olika typer av kockar vissa är mer eller mindre renliga av sig. Vissa tycker det r tråkigt att städa och är lata. Men du blir aldrig någon duktig kock om du inte är duktig att städa! Man måste ha rent och ordning runt sig och allt måste vara i system. Så man kan nog såga att man städar nog 25-50% av tiden i köket. Jobbar du i ett kök som har lunch så städar man ofta av köket noggrant efter lunchen till kvälls vakten. Sedan städar kvälls vakten nogrant av köket efter sin vakt. Sedan är de all städning under arbetstiden du ska hålla arbetsplatsen ren, städa av när du har använt något osv. de blir en j-la massa städande. Sen är de kanske stor städning en gång i veckan och massa olika städrutiner för olika områden och utrustning. På toppen av det hela måste det föras lister på allt så du kan dokumentera för myndighterna vid en ev. kontroll att du har kontroll på din renhåll och hanteringen av livsmedel. Så allt är inte så glamoröst=) Sedan är det arbetstiden jobbar du på en finare restaurang får du räkna på minst 12-16 timmars dagar, kan bli mer! Det har hänt att jag jobbat över 550 timmar på en månad då sover du i snitt 2-4 timmar per natt=) Om du i tillägg har haft oturen att hamna på ett ställe med någon galen köksmästare som skriker och trycker ner dig dagarna i enda så är de kanske inte så skoj. Sedan kommer vi till den dagen du har blivit sjuk. De är inte bara att sjukskriva sig hur som helst. Man ska inte visa sig svag. Det är en konstig mentalitet som är i många restaurang kök du ska aldrig vara sjuk, du ska kunna jobba hur länge som helst och du ska gärna inte äta heller. Det är väll en blandning att man brinner för yrket och sätter gästerna högst och någon konstig matcho kultur. Har ofta hört sägas -jag har inte haft tid att äta på hela dagen! och då snackar vi ett 16 timmars arbetspass. Det sägs inte riktigt som en klagan utan mer som, se vad cool jag är jag kan jobba hur mycke som helst utan att äta något. Är du riktigt sjuk någon gång så får man nästan dåligt samvete pluss att man vet hur de kan snackas i köket. Vad är de för fel på han nu då!?
De finns mycket skoj med att vara kock också, nu kom de kanske mycket negativt på en gång men de är bara för att skildra verkligheten lite=) Kanske lite tråkigt det här inlägget, lite för mycket alvar. Men de är viktigt så vi skapar oss en total bild. Nästa inlägg ska bli skojigare, jag lovar! Rock N Roll!!
GRATTIS NOMA!!
OJ, hade vist glömt bort att gratulera vårt grannlands stora framgång!
Restaurang Noma i Köpenhamn har blivit kårad till Världens BÄSTA Restaurang!
http://www.theworlds50best.com/awards/1-50-winners
STORT GRATTIS!
PJÄS
Det finns ingen annan arbetsplats som är så sexuellt laddad som ett kök(restaurang kök), finns nog också få arbetsplatser där så mycket är accepterat som i ett kök. Det ska vi gå in på lite djupare senare. Men t.ex. dricka på jobb (alkohol) kan vara ok och i många kök är det också normalt att vara bakfull osv.
Jargongen kan vara minst sagt hård, detta skiljer sig själv klart från kök till kök. Men är väldigt vanligt. I kök har de länge varit väldig hierarki där Köksmästaren är i topp. Det börjar mjuka upp lite. Men de finns många skräck historier. Många historier går tillbaka till dom klassiska franska köken där köksmästaren"chef" executive chef, head chef, Chef de cuisine osv. Styrde med järnhand. Lärlingar (commis) fick stå ut med mycket, här finns många exempel, inlåst, slagna m.m. grov mobbning var själv klart helt ok.
En liten urspårning men vill bara att ni som inte är kockar eller känner till den här världen ska få en liten inblick, för att få en liten förståelse hur det går till.
PJÄS, ja vad är de nu då? Något som ofta har stor fokus i ett restaurang kök. pjäs är ett ord jag har valt för det manliga könsorganet. Här får du välja fritt vad som passar dig bäst. Finns några alt.=)
Ok, så varför sådan fokus på Pjäsen? Som jag nämnt innan så är köket väldigt sexuellt laddat det är oftast mestadels männ/pojkar i ett kök och vad är mest sexuellt och mest manligt i ett kök, jo kockarnas Pjäs. Detta varierar men jag känner till kök där kockarna går runt och tar varandra på pjäsen. De är konstigt jag har varit i en hel del kök men de är väldigt ofta de blir en stor fokus på just pjäsen. Det är ofta en tävlan vem som har störst, någon som känner någon med en enorm, någon som visar den i köket osv. listan kan göras lång.
En ganska rolig historia är från en vän till mig som jobbad i ett kök, här var de som vanligt snack om pjäsen, vem som hade störst osv. Kockarna hade samma ämne hela dagen dvs. ca 16 timmar. Tillslut blev ena servitören less på allt tjat. Han kliver bestämt in i köket och utbrister- Nu är jag less på erat j-la tjat om pjäsar hela dagen! Så drar han ner byxorna och tar fram ett riktigt monster något av de sjukaste Kockarna hade sett. Kockarna bara stog stumma och kollade på Draken. Det sades inte ett ljud om någon pjäs resten av kvällen.
Det var lite om hur det kan gå till i ett kök och fokusen på en mans heligaste, hans PJÄS!